Stancovanje

Stancovanje je obrada papirnog, kartonskog tabaka, plastike ili nekog drugog materijala alatom (Stancnom) na zaklopnim mašinama. Stancna može da sadrži linije za big, linije za perforaciju, alat za bušenje rupa, linije za prosecanje ( štancovanje ) ...

Evo jednog primera iz Stamparije Proof kako se štancuje odštampana fascikle iz B2 formata.

Priprema za pravljenje filma.

Pripremu možete odraditi u bilo kom programu iz kog možete da exportujete vektorki vaš željeni oblik fascikle. U većini slučajeva pravite film da bi se od njega izradio alat za stancovanje,  u novije vreme štamparije koje rade štancovanje poseduju CNC mašine pa mogu direktno iz fajla da naprave alat (Štancu). Ako pravite film poželjno je da na pripremi napišete ČITA SE ili nešto slično da bi znali na koju stranu da okrenu film pre nego sto ga zalepe za drvo. Takodje treba da posebno naglasite koji delovi se savijaju (biguju) a koji prosecaju (štancuju) da bi osoba koja pravi alat znala koji nož da stavi. Pripremu za alat možete da crtate ručno, možete da odnesete i vas uzorak.Zbog precizonosti najbolje da napravite film ili da date fajl ako ide na CNC mašinu. Od Vaše pripreme se zatim pravi alat (stanca)

stancovanje

Pravljenje alata (stanc forme)

Film se lepi na drvenu plocu za pravljenje stanci.Zatim se drvena ploča iseca da bude malo veća od oblika koji se štancuje. Potom se buše rupe na više mesta u drvetu, u te rupe se ubacuje testera i prosecaju se otvori, u te otvore ubacuju se linije za štancovanje ili linije za bigovanje koje su prethodno skraćene i oblikovane na dimenziju otvora u drvetu, na kraju se lepe odbojnici koji pomažu pri štancovanju.

stancovanje

Stancovanje na masini

Kada Vam je alat gotov on se steže u ram pa zajedno sa ramom stavlja u zaklopnu mašinu.

Zatim se oštampana fascikla ručno stavlja na ulagajuću ploču i mašina je velikim pritiskom naslanja na alat (štancu) da bi se posle toga fascikla rucno izvadila iz mašine. Posle štancovanje Vi dobijate željeni oblik fascikle.

pravljenje alata za stancovanje

Gotov Proizvod - Ištancovana fascikla sa džepovima sa obe strane i prosecenim otvorm da može da se stavi vizit karta.

Posle štancovanja potrebno je da se odbaci deo koji je višak i da se fascikla formira.

Štanc forma (alat) se može koristiti više puta. Bitno je da pritisak u mašini bude pravilno rasporedjen i da ne bude prejak da ne bi oštetio alat.

Važno: Kad je stancovanje zavrseno gotov alat za štancovanje bi trebao da se lepo spakuje ili još bolje da se napravi kutija u kojoj će se držati do sledećeg stancovanja. Noževi koji se koriste za bigovanje su tupi ali zato noževi koji se koriste za štancovanje veoma su oštri i mogu ozbiljno da povrede ako se pravilno ne rukuje sa alatom.

forma za stancovanje

Nadam se da smo Vam malo približili pojam štancovanja ... ako mislite da nešto treba da se doda ili oduzme slobodno nam pošaljite meil na: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.


Evo jedan link kako to sve izgleda na zaklopnom Heidelbergu napravljen 1850 godine  http://www.youtube.com/watch?v=ZO4HrKo79C8Kod nas se dosta koriste i tipo mašine za stancovanje. Kod heidelberg presa prednost je sto je ceo proces automatizovan (sama ulaže i izlaže), pogodna je da urai manje formate i na poslovima gde nije potreban veći pritisak. Nedostatak je sto mora da se na vise mesta prave tackice da se ne bi uloženi posao raspao u mašini, a to kvari malo završni proizvod. Mana je i sto kod tipo mašina uvek mora da se pazi na grajfer koji može da iznosi od 7mm do 12mm.

  • Copyright 2015 © Štamparija PROOF     
  • Bulevar Peke Dapčevića 37 Beograd , Srbija  
  • tel 011/ 396 11 56, 011/396 11 78  
  • office@stamparija.rs